De privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) doet onderzoek naar de verkoop van persoonsgegevens door sportbonden. De tennisbond KNLTB is onderwerp van het onderzoek.

De AP onderzoekt of de KNLTB de gegevens van zijn leden heeft doorverkocht voor commerciële doeleinden, zonder dat zij daarvan op de hoogte werden gesteld, meldt Nieuwsuur maandag.

Onder de privacywet AVG, die in mei van kracht is geworden, is het niet toegestaan om de gegevens, zoals namen en adressen, zonder toestemming te gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor ze oorspronkelijk zijn verzameld.

De voorzitter van de AP zegt tegen Nieuwsuur dat handel in persoonsgegevens "haaks staat op alles waar de privacywetgeving voor staat". Daarom wordt één sportbond onderzocht om de regels voor alle bonden helder te maken.

De KNLTB erkent in Nieuwsuur dat de bond onderzocht wordt. In november werd al bekend dat een lid van de bond een kort geding wilde aanspannen vanwege de plannen om persoonsgegevens te verkopen. Dat resulteerde onlangs in een schikking, weet de actualiteitenrubriek.

Ook de KNVB verzamelt persoonsgegevens van zijn leden, die in sommige gevallen worden gedeeld voor marketingdoeleinden. De bond zegt in een reactie "niets stiekem" te doen en stelt binnen de grenzen van de wet te opereren.

Bedrijven en organisaties die zich niet aan de privacywet AVG houden, riskeren een boete van maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde jaaromzet.