De twee mensen die zaterdag op een festival in Deventer zijn aangehouden op verdenking van contactloos zakkenrollen, zijn weer vrijgelaten. Van contactloos zakkenrollen lijkt geen sprake.

De politie heeft niet kunnen aantonen dat de verdachten zich daadwerkelijk schuldig maakten aan diefstal via contactloos betalen. Ook zijn er geen aangiftes binnengekomen, maakt de politie maandag bekend.

Bovendien is contactloos zakkenrollen in Nederland volgens de politie en de Betaalvereniging Nederland "nog nooit voorgekomen". Bij deze vorm van diefstal maken criminelen gebruik van de mogelijkheid om contactloos te betalen. Door speciale pinapparatuur tegen de broekzak van een slachtoffer te houden, kunnen kleine bedragen worden afgeschreven.

Met pinpassen die contactloos betalen ondersteunen, kunnen klanten in de winkel bedragen tot 25 euro afrekenen zonder een pincode in te voeren. De pas wordt daarbij dicht tegen een betaalautomaat gehouden, waarna de betaling zonder daadwerkelijk contact plaatsvindt.

Volgens de Betaalvereniging is contactloos zakkenrollen door het maximale bedrag van 25 euro weinig lonend. Bovendien zitten andere contactloze passen, zoals een ov-chipkaart, het zakkenrollen in de praktijk in de weg. Een lezer kan de twee passen niet onderscheiden waardoor de betaling wordt geannuleerd.

Zowel de politie als de Betaalverenging Nederland wijzen erop dat pinnen vele malen veiliger is dan contant geld op zak hebben.