Het Japanse telecom- en technologieconcern SoftBank neemt afstand van het Chinese techbedrijf Huawei.

De onderneming vervangt zijn 4G-infrastructuur volgend jaar door apparatuur van onder meer Ericsson en Nokia, melden Japanse media donderdag op basis van bronnen. Het bedrijf ontkent in gesprek met persbureau Reuters dat er een concreet besluit is genomen.

Daarnaast worden toekomstige bestellingen voor netwerkapparatuur voor 5G ook bij de twee Europese bedrijven geplaatst. Ook twee andere mobiele providers in Japan, NTT Docomo en KDDI, hebben besloten geen Chinese apparatuur meer te gebruiken voor 5G-netwerken.

De Japanse overheid kondigde recent aan Huawei en het eveneens Chinese bedrijf ZTE uit te sluiten voor toekomstige 5G-netwerken.

Internationaal leven grote zorgen over Chinese spionage via onder meer deze bedrijven. Die ontkennen zeer stellig zich aan deze praktijken schuldig te maken. Huawei weet momenteel daarbij ook de aandacht op zich gericht vanwege de arrestatie van financieel bestuurder en vicevoorzitter Meng Wanzhou in Canada. 

Meng werd daar opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten, waar Huawei wordt verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. Ze werd woensdag door de Canadese rechter op borgtocht vrijgelaten.