RIJSWIJK - Bijna 40 procent van alle cd's en cassettes die wereldwijd worden verhandeld zijn illegaal opgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale federatie van muziekproducenten (IFPI). De organisatie schat de schade op 4,3 miljard euro.

Uit het IFPI Piracy Report 2002 blijkt dat er in 2001 bijna twee miljard illegaal opgenomen geluidsdragers werden verkocht. Volgens schattingen van de federatie was 28 procent van alle wereldwijd verkochte cd's in 2001 illegaal. Dat is een stijging van 20 procent in vergelijking met 2000.

Volgens het IFPI werden er vorig jaar wereldwijd 500 miljoen illegaal geperste cd's verkocht. Nog eens 450 miljoen cd's werden met branders vervaardigd zonder dat daar rechten over werden betaald. Het aantal illegaal opgenomen cassettes daalde van 1,2 miljard in 2000 naar 900 miljoen in 2001.

Volgens de muziekproducenten is de grote stijging van het aantal illegale cd's vooral toe te schrijven aan de verkrijgbaarheid van goedkope schijfjes waarop bestaande cd's kunnen worden opgenomen. Ook het uitgebreide aanbod van branders waarmee dit gebeurt, zou een belangrijke rol spelen.

De top-10 van landen waar de meeste illegale geluidsdragers worden verhandeld, wordt aan gevoerd door China. Hier bestaat 90 procent van alle verkochte muziek uit niet-officiële kopieën. Indonesië volgt op de tweede plaats met 85 procent.