De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat zijn regering geen rol speelde bij de aanhouding van de financieel directeur van het Chinese telefoonbedrijf Huawei. De topvrouw is onlangs in de Canadese stad Vancouver opgepakt.

Financieel directeur Meng Wanzhou werd op zaterdag 1 december gearresteerd op het vliegveld van Vancouver. Meng wordt mogelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Op vrijdag wordt die uitlevering door de rechter bekeken.

Volgens Trudeau kreeg zijn regering enkele dagen van tevoren te horen dat er plannen waren om Meng te arresteren. "De aangewezen autoriteiten hebben de beslissing genomen in deze zaak, zonder politieke betrokkenheid of inmenging", aldus de Canadese premier.

Trudeau zegt dat hij geen contact heeft gehad met zijn Chinese ambtsgenoot of de Chinese ambassadeur. De Chinese ambassade zegt zich sterk tegen de arrestatie te verzetten, omdat die ongegrond zou zijn.

Uitlevering vanwege overtreden sancties Iran

De gearresteerde Meng is naast financieel directeur ook de dochter van de voorzitter en oprichter van Huawei, Ren Zhengfei. Volgens bronnen van persbureau Reuters heeft de aanhouding te maken met het schenden van Amerikaanse sancties, maar details daarover ontbreken.

In april werd bekend dat de Amerikaanse autoriteiten onderzoek doen naar de handel van Huawei in Iran. Het bedrijf zou Amerikaanse technologie hebben doorgespeeld aan Iran, wat in strijd is met de Amerikaanse exportwetten en sancties.

Bedrijf heeft weinig informatie over aanhouding

Huawei zei eerder zich van geen kwaad bewust te zijn. "Het bedrijf heeft weinig informatie gekregen over de aanhouding. We gaan ervan uit dat de Canadese en Amerikaanse justitie uiteindelijk de juiste beslissing nemen."

Volgens Huawei hebben zowel het bedrijf als Meng niets verkeerd gedaan. "Wij handelen altijd volgens de wetten van het land waar we ons bevinden."