De eerder dit jaar ontdekte Android-malware die in staat is om de locatie van een slachtoffer te achterhalen en de microfoon te activeren, zou ook een variant voor het besturingssysteem iOS hebben.

De versies zouden door hetzelfde Italiaans bedrijf zijn gemaakt, bericht Motherboard dinsdag op basis van een niet openbaar gemaakt rapport van antivirusbedrijf Kaspersky Lab.

Het Russische antivirusbedrijf maakte het bestaan van de Android-malware in januari openbaar. Met de malafide software is het mogelijk om doelwitten alleen op specifieke locaties, zoals op kantoor of thuis, af te luisteren.

Destijds zei Kaspersky dat het bedrijf een aantal Android-infecties had gesignaleerd in Italië, maar noemde niet welk bedrijf achter de malware zou zitten.

Volgens het rapport in handen van Motherboard vermoedt Kaspersky dat zowel de Android- als iOS-variant is gemaakt door Negg, een klein Italiaans softwarebedrijf.

'Malware misbruikt iOS-functie'

De malware maakt naar verluidt misbruik van een functie in iOS waarmee werkgevers op afstand de smartphone van personeel kunnen beheren. Telefoons waarin deze functie geactiveerd is, kunnen op afstand op bepaalde punten bediend worden.

Hoe de malware uiteindelijk op de iPhone van een doelwit geïnstalleerd wordt, is onduidelijk. Apple en Negg hebben volgens Motherboard niet op het rapport van Kaspersky gereageerd.