Het aantal gevallen van phishing, waarbij criminelen gebruikersnamen en wachtwoorden proberen te ontfutselen, lijkt te stijgen.

Dat ervaren de politie en de vier grote banken ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS, hoewel exacte cijfers ontbreken, meldt de NOS.

Bij phishing proberen criminelen via misleidende e-mails of webpagina's gegevens van gebruikers te stelen. Zij kunnen die informatie vervolgens gebruiken om geld te stelen, of om door te verkopen. Het opzetten van zo'n phishingwebsite kan met kant-en-klare pakketjes die op internet door criminelen worden aangeboden.

De NOS kwam in contact met een aanbieder van nepwebsites en betaalde omgerekend 262 euro om een nepwebsite van ABN AMRO op te zetten. Een pakketje met naast ABN AMRO ook de websites van ING, Rabobank en SNS werd met korting aangeboden voor omgerekend 616 euro.

Banken en andere online dienstverleners waarschuwen regelmatig voor de gevaren van phishing. Zij vragen gebruikers alert te zijn op e-mails die van officiële kanalen afkomstig lijken te komen. Ook wordt aangeraden om de adresbalk van de internetbrowser goed te controleren.

Zo voorkom je dat hackers via phishing je computer overnemen
199
Zo voorkom je dat hackers via phishing je computer overnemen