Het Britse parlement heeft interne documenten van Facebook in beslag genomen. Damian Collins, de voorzitter van een Britse parlementscommissie die onderzoek doet naar privacy, spreekt van een "buitengewone stap".

De documenten zouden informatie over Facebooks beslissingen omtrent privacy bevatten, meldt The Guardian. Onder de bestanden zouden ook e-mails tussen topmensen aanwezig zijn, waaronder directeur Mark Zuckerberg.

Parlementslid Collins maakte gebruik van een bijzondere bevoegdheid om de documenten op te vragen bij een Amerikaanse ondernemer die op zakenreis in Londen was. Hij had de documenten in bezit vanwege een rechtszaak tussen zijn bedrijf en Facebook.

De man kreeg op zijn hotelkamer een deurwaarder op bezoek, met het bevel de documenten te overhandigen. Toen de ondernemer weigerde, werd hij naar verluidt naar het Britse parlement gebracht. Daar keeg hij te horen dat hij boetes en mogelijk een gevangenisstraf zou krijgen als hij de documenten niet overhandigde.

Het Britse parlement heeft Zuckerberg meerdere malen gevraagd om te getuigen. Ook is het land initatiefnemer van een internationale privacycommissie die Facebook wil verhoren. Ook aan het verzoek van deze commissie weigert de Facebook-oprichter gehoor te geven.

Facebook ligt onder vergrootglas

Facebook kwam begin dit jaar onder vuur te liggen na de onthullingen rondom het databedrijf Cambridge Analytica. Dit bedrijf wist persoonlijke informatie van Facebook-gebruikers in handen te krijgen, die vervolgens werden gebruikt voor politieke reclame in de Verenigde Staten.

In oktober kreeg Facebook een boete van 500.000 pond (omgerekend 565.000 euro) voor nalatigheid omtrent de bescherming van persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers. Het bedrijf wil de boete aanvechten.