Nederland moet het nieuwe communicatiesysteem voor de politie en de hulpdiensten volgens de VVD en GroenLinks niet in China kopen. Dat zou het Chinese spionnen wel héél makkelijk maken, menen de partijen.

De grootste regeringspartij en de op een na grootste oppositiepartij wijzen erop dat China driftig spioneert en zelfs geldt als een van de belangrijkste haarden van bedrijfsspionage.

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben daarom ook bezwaren tegen het gunnen van de opdracht aan het Chinese Hytera, meldde actualiteitenprogramma Zembla eerder.

Het kabinet moet de aanbesteding van het nieuwe C2000-systeem terugdraaien, vinden GroenLinks en VVD. Dat Hytera het goedkoopst is, mag niet de doorslag geven.

Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) roept het kabinet op "minder naïef te zijn" en Nederland "niet onnodig kwetsbaar te maken. "Doe dit soort belangrijke inkopen ergens anders."

Haar VVD-collega Antoinette Laan-Geselschap "moet er niet aan denken dat politie, ambulance en brandweer bijvoorbeeld niet met elkaar kunnen communiceren, omdat het systeem door de Chinezen is platgelegd".

Ministerie werkt al jaren aan invoering van C2000

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt al een paar jaar aan de invoering van het nieuwe C2000. Het oude systeem voldoet al lang niet meer. Minister Ferd Grapperhaus zegt op zijn hoede te zijn dat hij met het nieuwe systeem geen paard van Troje binnenhaalt en houdt vol dat hij niet over één nacht ijs gaat.

Hij wijst erop dat hij onder meer onderzoekers van buiten nog eens naar de veiligheid van het systeem laat kijken en ook de AIVD raadpleegt. Hij ziet vooralsnog geen reden om met Hytera te breken.

Nederland brak eerder met Russisch bedrijf Kaspersky

De Nederlandse overheid stopte eerder wel met het gebruik van antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab. Het kabinet vreesde dat de software door de Russische inlichtingendienst misbruikt zou worden om te bespioneren.

Kaspersky Lab ontkent samen te werken met de Russische staat. Het bedrijf verhuisde een deel van zijn kernactiviteiten naar een datacentrum in Zwitserland, om zich zo in een neutraal land te vestigen.

De antivirusmaker zei onlangs een rechtszaak tegen de Nederlandse staat te overwegen vanwege het softwareverbod. Een woordvoerder benadrukte in gesprek met NU.nl dat daar nog geen besluit over is genomen.