Wouter A. (23) uit Ulft is dinsdag veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één voorwaardelijk, voor het afpersen van zeven mannen die hij had benaderd via de datingapp Tinder.

De rechtbank in Assen legde A. daarbij een proeftijd van vijf jaar en één jaar behandeling in een psychiatrische kliniek op. De afpersingen vonden plaats in 2016 en 2017.

De gokverslaafde A. deed zich op Tinder voor als vrouw en verleidde naar eigen zeggen tientallen mannen tot het sturen van seksueel getinte filmpjes. Daarna perste hij ze daarmee af. Hij dreigde met publicatie van de beelden als ze niet betaalden. Het geld gebruikte hij om te gokken.

Een student uit Beilen werd zo wanhopig, omdat hij niet kon betalen, dat hij vorig jaar januari zelfmoord pleegde door zich op de A28 voor een auto te gooien. Dat was de aanleiding voor het politieonderzoek. Zes mannen deden aangifte.

'A. hield alleen rekening met zichzelf'

De rechtbank noemde de door A. gepleegde misdrijven "afschuwelijk". Hij hield alleen rekening met zichzelf en totaal niet met de impact die het had op de slachtoffers, oordeelde de rechtbank in haar vonnis. Wel legde ze een lagere straf op dan de drie jaar cel die justitie twee weken geleden eiste.

De rechtbank benadrukte dat de dood van de student niet aan hem ten laste is gelegd en dat hij daarvoor dus niet veroordeeld kan worden. Datzelfde geldt voor de tientallen slachtoffers over wie A. zelf heeft verklaard, maar die geen aangifte hebben gedaan.

Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, omdat hij meerdere psychische stoornissen heeft.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!