De Nederlandse politie heeft negenhonderd Instagram-accounts offline laten halen.  Op de accounts werd illegaal vuurwerk getoond, dat soms ook werd verkocht.

De Instagram-profielen worden in de komende dagen in samenwerking met Instagram verwijderd, aldus de politie. Daarnaast loopt een onderzoek waarbij de personen achter de accounts achterhaald moeten worden.

De politie kwam de Instagram-accounts op het spoor via een samenwerking met hogeschool Windesheim. Daarbij werden accounts in beeld gebracht waarop illegaal vuurwerk te zien was. Het ging daarbij zowel om het gebruik als de verkoop hiervan.

De accounts werden gevolgd door Instagram-profielen van de politie, zodat hun activiteit in de gaten gehouden kon worden. Deze politieaccounts zijn nu aangepast, zodat volgers kunnen zien dat ze voor het onderzoek zijn gebruikt. 

De politie heeft vanaf de undercoveraccounts ook een boodschap verstuurd. Daarin staat dat de gevolgde profielen zich schuldig maken aan een strafbaar feit. Ze worden gesommeerd daarmee te stoppen