AMSTERDAM - Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft een programma ontwikkeld waarmee omwonenden van luchthavens via internet rechtstreeks de vliegtuigen kunnen volgen. Ze kunnen precies nagaan waar en hoe hoog gevlogen wordt. Dan weten ze ook of ze lawaai kunnen verwachten.

De luchthaven van Frankfurt is het eerste vliegveld dat gebruikmaakt van de technologie. Het is de bedoeling dat het later ook mogelijk wordt de vliegbewegingen bij de luchthavens van München, Hamburg, Keulen-Bonn en Düsseldorf op internet te volgen. Dat heeft het NLR vrijdag laten weten. Omwonenden en andere betrokken kunnen op het wereldwijde web op een kaart van de omgeving de posities van de vertrekkende en aankomende vliegtuigen zien. Dit gebeurt ,,uit veiligheidsoverwegingen'' met enige vertraging, bijvoorbeeld van een halfuur, aldus het NLR vrijdag.

Bovendien is het mogelijk om eerder gemaakte vluchten te bekijken. Dat geeft volgens het laboratorium een goede indruk van het verkeer in een bepaalde periode.

De gebruikers van het systeem kunnen ook toestellen identificeren. Als iemand het vermoeden heeft dat een vliegtuig van het normale vluchtpatroon is afgeweken, kan hij dat makkelijk aantonen.