Twee bevriende mannen van 23 en 21 jaar hebben bekend betrokken te zijn geweest bij de ernstige hackaanval op de Britse internetprovider TalkTalk in oktober 2015. De twee mannen uit Staffordshire zijn veroordeeld tot twaalf maanden en acht maanden cel. 

De hackers deelden informatie van meer dan achtduizend klanten met elkaar. Volgens de rechter hebben de twee een "buitengewoon talent" voor hacken.

"Ik ben er zeker van dat jullie acties tot verdriet en ellende hebben geleid bij de duizenden klanten van TalkTalk", zei de rechter.

Bij de hackaanval zijn bankgegevens en persoonlijke gegevens gestolen van 1,6 miljoen accounts, schrijft BBC News dinsdag. TalkTalk had destijds ruim vier miljoen klanten in het Verenigd Koninkrijk. Het was de derde keer dat jaar dat de provider door een hackaanval werd getroffen.

Mogelijk tien hackers betrokken bij aanval

TalkTalk signaleerde op 21 oktober 2015 problemen op de website en stelde meteen een onderzoek in. Hieruit bleek dat de CEO van de provider werd gechanteerd. De hackers eisten bitcoins in ruil voor de gestolen data.

Uit een analyse van BAE Systems, een Britse multinational op het gebied van defensie, veiligheid en luchtvaart, blijkt dat er mogelijk meer dan tien hackers betrokken waren bij de aanval. Een van de twee veroordeelde Britten verkreeg ook persoonsgegevens en wachtwoorden van serversystemen van NASA. Hij heeft dit ook bekend.

Eerder werden al een zestienjarige jongen uit Norwich, een twintigjarige man uit Staffordshire, een zestienjarige jongen uit Londen en een vijftienjarige jongen uit Noord-Ierland aangehouden. De laatstgenoemde jongen heeft drie Britse kranten aangeklaagd wegens vermeende privacyschending.

TalkTalk heeft laten weten niet te zullen reageren op de veroordelingen. De hackaanval heeft het bedrijf rond de 77 miljoen pond (86 miljoen euro) gekost. Bovendien kreeg de provider van een privacywaakhond een boete van 400.000 pond, omdat de gebruikersdata onvoldoende beveiligd waren.