De inloggegevens van ongeveer tienduizend gebruikers van de website ah.nl van supermarktketen Albert Heijn zijn onbedoeld gedeeld door een programmeerfout.

Hierdoor waren de inlognamen en wachtwoorden zichtbaar in de adresbalk van internetbrowsers, maakt Albert Heijn vrijdag bekend. Klanten die door het datalek zijn getroffen, zijn door de supermarkt per e-mail op de hoogte gebracht.

De gegevens waren zichtbaar voor bedrijven die aan de website van Albert Heijn werken. "De namen van die bedrijven gaan we niet noemen", vertelt een woordvoerder van de supermarktketen aan NU.nl. "Maar het gaat om instanties die helpen om de site bijvoorbeeld sneller te maken en te personaliseren voor iedere bezoeker."

De supermarktketen heeft die bedrijven gevraagd de inloggegevens te verwijderen. Daarnaast moeten de getroffen klanten hun wachtwoorden resetten. Vooralsnog wijst niets erop dat de gelekte wachtwoorden actief zijn misbruikt.

Ontdekker van datalek kreeg kopje koffie

Albert Heijn zegt het datalek te hebben gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. "Dat moet volgens de wet binnen 72 uur", aldus de Albert Heijn-woordvoerder. "En daar hebben wij ruimschoots aan voldaan. De supermarktketen biedt de betrokken klanten haar "oprechte verontschuldigingen" aan.

Het lek werd ontdekt door een van de tienduizend gebruikers die hierdoor was getroffen. De supermarkt heeft hem bedankt met "een kopje koffie en een bezoek aan het kantoor".

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!