TOKIO - De verkoop van in Japan geproduceerde spelcomputers is enorm gestegen. Volgens maandag gepubliceerde gegevens van CESA, een branchevereniging in Japan, hebben Sony en Nintendo in 2001 voor maar liefst 904 miljard yen (7,9 miljard euro) aan dergelijke apparaten verkocht.

Dat is ruim tweederde meer dan in het jaar daarvoor. Toen was de omzet 540 miljard yen (4,7 miljard euro). De belangrijkste afzetgebieden zijn Japan, de Verenigde Staten en Europa.

Vooral Sony's PlayStation 2 was in 2001 razend populair en volgens CESA de motor achter de omzetstijging. Ook de concurrentie nam toe met de Gamecube van Nintendo en de eerste schreden die Microsoft op deze markt zette door het ontwikkelen van XBox. De vraag naar de apparaten, waar vooral binnenshuis mee wordt gespeeld, kreeg een impuls na de terreuraanslagen van 11 september, aldus een woordvoerder van de branchevereniging.

De omzetstijging geldt overigens alleen voor de spelcomputers. De software, dus de spelletjes zelf, deed het minder goed. Daarvan liep de verkoop ten opzichte van vorig jaar met ruim 10 procent terug tot 517,4 miljard yen (4,5 miljard euro).