Apple is vrijdag zwaar onderuitgegaan op de beurs in New York, na een tegenvallende vooruitzichten voor het lopende kwartaal. De beurswaarde kelderde met bijna 7 procent. 

Het bedrijf is daardoor geen biljoen meer waard. In augustus werd Apple het eerste bedrijf met die beurswaarde. De waarde van het bedrijf ligt nu rond de 980 miljard dollar (859 miljard euro). 

Apple kwam met voorzichtige vooruitzichten voor het belangrijke lopende kwartaal waarin ook de feestdagenperiode valt.

Het bedrijf meldde dat in de komende maanden mogelijk niet aan de hooggespannen verwachtingen kan worden voldaan. Topman Tim Cook wees vooral naar de moeilijke omstandigheden in opkomende markten.

Apple draaide het afgelopen kwartaal een betere omzet dan door analisten werd voorspeld. Het bedrijf verkocht niet fors meer telefoons, maar ze leverden wel meer op vanwege hogere prijzen. 

Er waren meer bedrijven die met kwartaalcijfers kwamen. Levensmiddelenconcern Kraft Heinz daalde 10 procent op de beurs. Het aandeel GoPro stelde ook flink teleur en daalde met 24 procent. Koffieketen Starbucks overtuigde wel, met een koerswinst van bijna 10 procent.