Onderzoekscomités van het Verenigd Koninkrijk en Canada willen dat Facebook-topman Mark Zuckerberg komt getuigen in een gezamenlijk verhoor.

De comités hebben woensdag een uitnodiging aan de Facebook-oprichter verstuurd, meldt TechCrunch. De twee comités doen onderzoek naar de verspreiding van desinformatie en privacy naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal.

Eerder deze maand oordeelde de Britse privacywaakhond dat Facebook onzorgvuldig heeft gehandeld door ontwikkelaars toegang te geven tot grote hoeveelheden persoonlijke data. De autoriteit legde het bedrijf daarom de maximale boete van 500.000 pond (ruim 564.000 euro) op.

Het onderzoek werd ingesteld nadat in maart bleek dat een ontwikkelaar de persoonlijke data, die hij via een Facebook-app verzamelde, doorspeelde aan Cambridge Analytica. Dit bedrijf gebruikte de gegevens om profielen van gebruikers op te stellen en deze gebruikers politieke advertenties voor te schotelen.

Na de bekendwording van het schandaal stelde het Britse parlement een ultimatum aan Zuckerberg. De directeur van Facebook zou formeel gesommeerd worden om te komen getuigen als hij niet vrijwillig zou komen opdagen. Later werd hij nog verhoord in het Europees Parlement.

Een woordvoerder van Facebook bevestigt in gesprek met TechCrunch dat het bedrijf de uitnodiging heeft ontvangen. Het sociale medium heeft tot 7 november de tijd om op de uitnodiging in te gaan.