Instagram heeft een antisemitische hashtag verwijderd waarmee werd beweerd dat joden achter de aanslagen van 11 september 2001 zaten, meldt een journalist van The New York Times dinsdag op Twitter.

Voordat Instagram actie ondernam, leverde het invoeren van de antisemitische hashtag #jewsdid911 op Instagram 11.696 berichten op, schreef The New York Times maandag.

Het onderzoek van de krant toont hoe sociale media als Instagram, dat onderdeel is van Facebook, moeite hebben om haatberichten van hun platform te weren. Eerder deze maand kwamen ook Twitter en Gab, dat zich profileert als een vrijplaats voor de vrijheid van meningsuiting, onder vuur te liggen.

Twitter moest zijn excuses aanbieden nadat het sociale medium erkende dat het dreigementen, afkomstig van de verdachte van het versturen van bompakketten in de Verenigde Staten, niet goed had afgehandeld.

Gab, dat met name wordt gebruikt door extreemrechts, werd na de aanslag op een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh offline gedwongen, nadat bleek dat de verdachte van de schietpartij op het sociale medium antisemitische berichten had gedeeld.