De Britse privacywaakhond heeft Facebook de maximaal mogelijke boete van 500.000 pond (565.000 euro) opgelegd voor het datamisbruik van apps.

Dat heeft de Information Commissioner's Office (ICO) donderdag bekendgemaakt. Het sociale netwerk zou op ernstige wijze de databeschermingswet van het Verenigd Koninkrijk hebben geschonden, aldus de waakhond.

De ICO kondigde in juli al aan een boete te willen opleggen aan Facebook. Nu is bepaald dat daarbij het hoogst mogelijke boetebedrag zal worden gehanteerd.

De boete komt na een onderzoek van de ICO, waarbij werd gekeken hoe Facebook tussen 2007 en 2014 met gegevens omging. Daaruit bleek dat apps ten onrechte toegang hadden tot veel gebruikersgegevens.

Facebook onderzoekt volgens een woordvoerder het besluit. "Hoewel we het oneens zijn met sommige bevindingen, hebben we wel eerder gezegd dat we meer hadden moeten doen."

Eerder dit jaar bleek dat het databedrijf Cambridge Analytica een app misbruikte om gebruikersdata te vergaren. Deze gegevens werden vervolgens ingezet om psychologische profielen van gebruikers te maken, waarmee gerichte politieke advertenties over de Brexit en de Trump-verkiezingscampagne werden getoond.

Facebook hoopt dat ICO hun toegang zal bieden tot de servers van Cambridge Analytica, nu het onderzoek is voltooid. "Dan kunnen wij de data ook gaan onderzoeken", stelt de woordvoerder.

'Facebook handelde slecht nadat het misbruik werd ontdekt'

Het datamisbruik kwam in 2015 aan het licht, maar de ICO stelt dat Facebook toen onvoldoende heeft gedaan om de gegevens van gebruikers alsnog te beschermen. Cambridge Analytica werd pas in 2018 van het platform geschorst.

Uit het onderzoek van de ICO blijkt dat de gegevens van een miljoen Britse gebruikers zijn misbruikt. In april bleek dat er 90.000 Nederlanders zijn getroffen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!