De CEO's van Amazon en chipmaker Supermicro roepen - in navolging van Apple-CEO Tim Cook - op tot intrekking van het Bloomberg-artikel over vermeende spionagechips in hardware van Supermicro.

Bloomberg publiceerde begin oktober een artikel waarin het persbureau beweert dat China spionagechips zou hebben geplaatst op moederborden van Supermicro. Die moederborden zouden aan onder meer Apple en Amazon zijn verkocht, de bedrijven zouden zijn bespioneerd en de FBI zou onderzoek hebben gedaan.

Kort na de publicatie van het verhaal ontkenden de betrokken bedrijven al dat er sprake was spionagechips. Bloomberg blijft vooralsnog achter het verhaal staan en haalt zeventien anonieme bronnen aan om het te bewijzen.

Apple-CEO Tim Cook riep vrijdag in een interview met BuzzFeed News op tot intrekking van het verhaal. Het was voor het eerst dat het bedrijf zoiets deed.

'Geen bewijs, geen interesse in antwoorden'

Cook krijgt bijval van Supermicro-CEO Charles Liang, die ook oproept tot terugtrekking van het verhaal. "Bloomberg heeft geen enkel getroffen moederbord laten zien, wij hebben geen malafide componenten in onze producten, zijn niet door de overheid benaderd en geen enkele klant heeft malafide hardware bij ons gemeld", aldus Liang.

Supermicro kondigde maandag al aan zijn producten te controleren op malafide chips, naar eigen zeggen om elke twijfel weg te nemen.

Amazon Web Services-CEO Andy Jassy doet een vergelijkbare oproep. "Tim Cook heeft gelijk. Ze bieden geen bewijs, het verhaal blijft veranderen, ze hadden geen interesse in onze antwoorden, behalve als die hun theorieën bevestigden", schrijft Jassy op Twitter. "Bloomberg zou het moeten intrekken."