Het Amerikaanse IT-bedrijf Supermicro gaat zijn producten controleren op aanwezigheid van malafide chips. Het onderzoek volgt na de publicatie van een omstreden artikel waarin stond dat de productieketen van Supermicro zou zijn geïnfiltreerd door China.

"Ondanks het gebrek aan bewijs voor het bestaan van een malafide chip, voeren we een uitgebreide en tijdrovende beoordeling uit", heeft Supermicro laten weten aan zijn klanten. Ook ontkent het bedrijf de beschuldiging.

Bloomberg publiceerde op 4 oktober een artikel waarin het persbureau schreef dat China microchips zou hebben geplaatst op moederborden van Supermicro. Deze producten zouden vervolgens bij dertig Amerikaanse bedrijven zijn terechtgekomen, waaronder Apple en Amazon.

Beide bedrijven ontkennen de aantijgingen. Apple-topman Tim Cook riep Bloomberg zelfs op het artikel in te trekken, iets wat het bedrijf nooit eerder publiekelijk heeft gedaan. Ook Amerikaanse en Britse autoriteiten zeiden van niets te weten.

Bloomberg heeft voor het verhaal naar eigen zeggen gebruikgemaakt van zeventien anonieme bronnen en blijft achter de publicatie staan. Het persbureau is tot nu toe echter niet met aanvullend bewijs over de brug gekomen.