Het bezoeken van de overheidswebsite Veiliginternetten.nl was op maandagochtend onveilig, omdat het certificaat op de site was verlopen.

Het certificaat van Veiliginternetten.nl is in de nacht van zondag op maandag verlopen. Daarom waarschuwden veel browsers dat de site mogelijk onveilig was. Het probleem was maandagmiddag om 12.00 uur opgelost.

Op Veiliginternetten.nl staan tips over hoe Nederlanders veilig online kunnen browsen. De site is een initiatief van onder meer het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook het Nationaal Cyber Security Centrum werkt eraan mee.

"Er zijn meerdere partijen bij dit probleem gemoeid, dus duurt het even om dit op te lossen", verklaarde een woordvoerder van de ECP, het platform dat de website beheert, eerder op maandag.

'Cybercrimineel kan data onderscheppen'

Websites gebruiken certificaten om de verbinding te beveiligen. "Als een cybercrimineel de gegevens zou onderscheppen, kan hij ze in ieder geval niet lezen", aldus een uitleg van de getroffen website zelf.

Omdat het certificaat was verlopen, konden webbrowsers niet garanderen dat de gegevens worden versleuteld. Ook was de echtheid van de site niet te verifiëren.