Twitter heeft een archief met daarin tien miljoen tweets van overheidstrollen gepubliceerd. Negen miljoen van deze berichten zijn afkomstig van Russische accounts.

Met de tweets wil Twitter het makkelijker maken om onderzoek te doen naar politieke overheidsacties op het sociale netwerk. Daarnaast wil het bedrijf transparant zijn over wat er op Twitter gebeurt.

In de database zitten tweets van 3.841 accounts die zijn geassocieerd met het Russische Internet Research Agency, dat de berichten namens de overheid zou hebben verspreid. De 770 andere accounts werden vanuit Iran beheerd.

Naast de tien miljoen tweets, bevat de dataset ook twee miljoen afbeeldingen, animaties en video's. De berichten in kwestie werden gedeeld tussen 2013 en 2016. Ook zouden er berichten uit 2009 zijn gevonden, voordat de accounts voor overheidsacties werden ingezet.

Rusland verdacht van nepnieuws tijdens Amerikaanse verkiezingen

Rusland wordt al langer verdacht van pogingen om andere landen te beïnvloeden met nepaccounts op sociale media. Dat zou onder andere zijn gebeurd tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De nieuwe database zou ook berichten uit deze periode bevatten.

De Amerikaanse overheid heeft Rusland eerder al beschuldigd van inmenging tijdens de verkiezingen. De FBI onderzoekt of de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump daarvoor samenwerkte met de Russen.