EMMELOORD - Marktplaats.nl gaat de auteursrechtenorganisatie Brein persoonsgegevens verstrekken van zijn klanten als illegale handel wordt vermoed. Brein moet dan wel aangifte hebben gedaan bij justitie, zo zei directeur O. Diele van Marktplaats dinsdag.

Marktplaats vaart daarmee een andere koers dan de meeste internetaanbieders in Nederland. Brein is met hen in een juridische strijd verwikkeld over de verstrekking van persoonlijke gegevens, in verband met het illegaal aanbieden van muziek via internet.

Marktplaats.nl, dat sinds eind 2004 deel uitmaakt van de Amerikaanse internetonderneming eBay, is een online handelsplaats waar gebruikers goederen kopen en verkopen. Ook illegale cd's, dvd's, software en computerspellen behoren tot het aanbod. Marktplaats.nl hoopt piraterij te bestrijden door de gegevens van deze handelaren af te staan aan Brein en andere belanghebbenden. De voorwaarden voor de gebruikers staan dit toe.

EBay hanteert in de Verenigde Staten ook een dergelijk beleid. Directeur Diele denkt dat van de maatregel vooral een preventieve werking uitgaat.

Marktplaats verwijdert sinds dit voorjaar al advertenties van handelaren als partijen melding maken van illegale handel. Daarbij gaat het ook om verzoeken van bijvoorbeeld kledingfabrikanten en softwarebedrijven.

Volgens Diele is het aantal advertenties dat per dag wordt verwijderd op "een of twee handen te tellen". Op Marktplaats komen er dagelijks zo'n 70.000 nieuwe advertenties bij. De totale omvang van de handel bedroeg vorig jaar zo'n 2 miljard euro, zo schat de onderneming.