De vier grootste providers van Amerika ontkennen slachtoffer te zijn van een Chinese microspionagechip. De bedrijven reageren daarmee op een tweede verhaal over dit onderwerp van persbureau Bloomberg.

AT&T, T-Mobile, Sprint en Verizon ontkennen in gesprek met Motherboard slachtoffer zijn geworden van een hack met microchips. Die zouden volgens het verhaal van Bloomberg door China in servers van grote Amerikaanse bedrijven zijn geplaatst.

Naast de vier grote providers, ontkennen ook de kleinere ondernemingen CenturyLink, Cox en Comcast getroffen te zijn.

Het oorspronkelijke nieuws was afkomstig van het persbureau dat stelde dat "een grote Amerikaanse telecomprovider" door Chinese spionageapparatuur was getroffen. De provider werd echter niet bij naam genoemd vanwege de bescherming van de bron die het verhaal naar buiten bracht.

Eerder artikel over bedrijfsspionage bij Apple en Amazon

Experts plaatsen vraagtekens bij het nieuws, ook vanwege een soortgelijk bericht dat eerder deze maand naar buiten kwam.

Toen schreef Bloomberg op basis van anonieme bronnen dat grote bedrijven zoals Apple en Amazon door de spionage waren getroffen, maar de bedrijven ontkenden dit stellig.

Ook over het huidige verhaal bestaat nog veel onduidelijkheid. Bloomberg weigert meer bewijs openbaar te maken, maar stelt wel documenten te hebben ingezien. Het verhaal is bovendien gebaseerd op slechts één bron.