Google dingt niet meer mee naar een contract van 10 miljard dollar van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het project druist in tegen de nieuwe ethische richtlijnen van Google.

Google zou maanden jacht hebben gemaakt op het contract met het Pentagon, dat draaide om het gebruik van clouddiensten voor defensiedoeleinden, meldt Reuters dinsdag.

Google zegt dat het Pentagon niet kon verzekeren dat de opdracht in overeenstemming zou zijn met de AI-principes van het bedrijf. Google heeft zijn richtlijnen rond onder meer het gebruik van kunstmatige intelligentie onlangs aangescherpt.

Eerder dit jaar hadden duizenden Google-medewerkers commentaar op een andere samenwerking met het Pentagon. Ook die samenwerking draaide om kunstmatige intelligentie.

Medewerkers vonden AI-oorlogsvoering onethisch

Veel medewerkers vonden het onethisch om kunstmatige intelligentie in oorlogsvoering te gebruiken. In juni publiceerde Google daarom nieuwe richtlijnen rond AI.

Google zou die samenwerking met het Pentagon in juni niet hebben verlengd. Onlangs was er nog sprake van een ontmoeting tussen Google-CEO Sundar Pichai en het Amerikaanse ministerie van Defensie om de spanning tussen de partijen weg te nemen.

Volgens Reuters is Amazon de grootste kanshebber op de samenwerking met het Pentagon. De webgigant heeft een hogere veiligheidscertificering dan Google.