Hackers wisten de routers van honderden Nederlanders te hacken en in te zetten om de cryptomunt Monero te genereren. Het gaat om routers van het merk MikroTik.

Dat ontdekte RTL Nieuws. De hackers maakten misbruik van een kwetsbaarheid die in april al door MikroTik werd gedicht.

Gebruikers die hun apparaat niet bijwerkten, bleven echter kwetsbaar waardoor hackers konden toeslaan. Gekaapte routers die niet zijn bijgewerkt, worden waarschijnlijk nog door de hackers gebruikt om cryptovaluta te genereren.

Nieuwe cryptomunten worden gemaakt via het zogenoemde 'minen', waarbij veel complexe berekeningen gemaakt moeten worden. Geïnfecteerde MikroTik-routers draaiden daarom op volle toeren. Dat wordt door gebruikers niet opgemerkt, of zij weten niet waarom hun router trager is dan gewoonlijk.

Advies: Update en reset router, kies nieuw wachtwoord

In sommige gevallen zouden ook computers zijn geïnfecteerd die met de getroffen routers zijn verbonden. Ook de rekenkracht van de computer wordt dan ingezet om Monero te genereren.

De MikroTik-routers zouden vooral veel door bedrijven worden gebruikt, maar ook consumenten hebben de routers. Routers met softwareversie RouterOS 6.42 of lager zijn kwetsbaar voor hackers.

Gebruikers wordt geadviseerd om zo snel mogelijk de nieuwste software op hun router te installeren. Gebruikers met oudere systeemsoftware kunnen het best zo snel mogelijk de update toepassen, hun router terugzetten naar de fabrieksinstellingen en een nieuw, sterk wachtwoord voor de router instellen.