De medische gegevens van drie Nederlandse sporters zijn buitgemaakt bij een hack. Het gaat om formulieren, bedoeld voor dopingautoriteiten, ​die sporters invullen over hun medicijngebruik.

Het NOC*NSF werd rond de Olympische Spelen in Pyeongchang door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van de hack op de hoogte gesteld, bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse sportorganisatie vrijdagavond aan NU.nl.

"Het IOC vroeg ons in februari de getroffen Nederlandse sporters van de situatie op de hoogte te stellen", zegt woordvoerder Geert Slot. Over de identiteit van de sporters kon hij niets zeggen.

Welke organisatie gehackt is, wie er achter de aanval zit en meer details over wanneer de hack plaatsvond, heeft het NOC*NSF naar eigen zeggen niet. Voor zover bij de organisatie bekend zijn de formulieren niet openbaar gemaakt, zegt Slot.

Nederlandse Dopingautoriteit niet op de hoogte

Herman Ram, de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, zegt vrijdagavond tegen NU.nl dat de organisatie niet van deze situatie op de hoogte is.

Volgens hem heeft de hack vrijwel zeker plaatsgevonden bij het IOC. "Honderd procent zeker kan ik natuurlijk niet zijn, maar ik durf hier wel vrij stellig over te zijn", zegt hij.