DEN HAAG - Opsporingsdienst FIOD-ECD heeft woensdag drie personen aangehouden op verdenking van de uitwisseling van illegale kopieën van digitale bestanden met onder meer films en muziek. Daarnaast zijn na huiszoekingen op vier plaatsen in Nederland tien computers in beslag genomen. Dat heeft de FIOD-ECD donderdag bekendgemaakt.

De actie maakt onderdeel uit van een wereldwijd offensief tegen criminele organisaties die zich bezighouden met de handel in illegale kopieën. Het lijkt erop dat met de aanhouding van de drie personen in Nederland zo'n internationale organisatie is aangepakt, aldus de FIOD.

FBI

In totaal werden in elf landen meer dan negentig invallen gedaan. Behalve in ons land was de politie ook in actie in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, België, Denemarken, Canada, Israël en Australië. De operatie was het resultaat van drie onderzoeken van de Amerikaanse FBI.

De verdachten brachten onder meer illegale kopieën van de films 'Star Wars Episode III: Revenge of the Sith' en 'Mr and Mrs Smith' in omloop, alsook van software zoals Adobe Photoshop.

Amerikaanse functionarissen zeiden tegen het persbureau AFP dat de verliezen door het werk van de piraten meer dan 50 miljoen dollar (41,3 miljoen euro) bedragen.