AMSTERDAM - 'Mocha' wordt 'Espresso' en 'eval' veranderd automatisch in 'review'. Volgens Yahoo zijn er maatregelen nodig om te voorkomen dat internetgebruikers kwaadaardige codes gebruiken om e-mailadressen te kraken. Dit meldt Webwereld donderdag.

'Eval' en enkele andere termen worden gebruikt in JavaScript. Met behulp van deze taal kunnen mensen ongevraagd programma's uitvoeren op de computer van de ontvanger van een JavaScript-mailtje. Op deze manier kunnen er bijvoorbeeld wachtwoorden van ontvangers aangepast worden.

Om zulke 'incidenten' te voorkomen verandert Yahoo Mail bepaalde termen die vaak gebruikt worden in JavaScripts.

Het is onduidelijk hoe lang Yahoo al met die vertalingen uit e-mails bezig is. Wat wel duidelijk is, is dat dit vertalen grote gevolgen heeft voor bepaalde sites. Op sites die zich richten op middeleeuwen, verschijnt nu het woord 'medireview' in plaats van 'medieval' (middeleeuws).Yahoo vindt verwijten als knoeien met andermans e-mailadres onzin. "We doen dit om het hoogste veiligheidsniveau voor onze gebruikers te bereiken", aldus een woordvoerder.

Volgens deskundigen zit de software van Yahoo slecht in elkaar. Zij vinden het verweer van Yahoo daarom onzinnig. Hotmail zou volgens de deskundigen betere methodes gebruiken om kwaadaardige Javascripts te blokkeren. Bijvoorbeeld door het verwijderen van de JavaScript-tags in plaats van de woorden.