Drie kwart van de Nederlanders krijgt weleens te maken met computercriminaliteit. Toch komt de helft na een incident niet in actie.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn: een poging tot phishing (56 procent), het sturen van een socialemediabericht met de vraag om een onbekende link aan te klikken (37 procent), het zenden van een zakelijke uitnodiging via sociale media en malware (beide 20 procent).

Toch denkt een kwart van de Nederlanders weinig risico te lopen. Maar de helft van de bevolking neemt na een incident maatregelen om de eigen digitale veiligheid te verbeteren. Daarbij installeert 43 procent antivirussoftware.

Ook let 31 procent van de Nederlanders na een incident op het gebruik van de beveiligde verbinding https en maakt deze groep wachtwoorden complexer. Nog eens 28 procent controleert de firewall en installeert softwareupdates.

Zo voorkom je dat hackers via phishing je computer overnemen
199
Zo voorkom je dat hackers via phishing je computer overnemen

Minister vindt cijfers zorgelijk

Het gros van de Nederlanders laat echter nog veel steken vallen. Slechts 16 procent gebruikt een wachtwoordbeheerder en 33 procent logt na gebruik van een openbare wifiverbinding niet uit. De helft van de Nederlanders heeft het standaardwachtwoord van zijn smart-tv of draadloze printer niet veranderd.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dat zorgelijk: "Het is zorgwekkend dat veel mensen zich nog steeds niet écht bewust zijn van de risico's in de digitale wereld", aldus de minister. "De gevaren online zullen de komende jaren alleen maar toenemen, dus we moeten onszelf ook beter beveiligen."

Grapperhaus stelt dat de overheid en het bedrijfsleven zorg dragen voor hun digitale veiligheid, maar dat burgers ook zelf iets moeten doen. "Sterke wachtwoorden verzinnen, updates draaien, back-ups maken, dat moeten mensen echt zelf doen. Mijn boodschap is simpel: draai de digitale achterdeur op slot!", aldus de minister.

De overheid heeft in de onlangs gepresenteerde begroting eenmalig 30 miljoen euro opzijgezet voor de aanpak van computercriminaliteit.