RIJSWIJK - Nederlandse slachtoffers van de zeebeving in Azië van eind december 2004 kunnen gratis hulp krijgen bij de verwerking van het drama.

Zorginstelling Icare heeft woensdag bekendgemaakt slachtoffers een therapie via internet aan te bieden. Ongeveer 60 procent van de slachtoffers, betrokkenen en nabestaanden kampt nog steeds met psychische klachten na de vernietigende vloedgolf, zo blijkt uit een onderzoek van psychiater E. Vermetten.

Selectie

Iedereen die op enige manier slachtoffer is van de zeebeving, kan aanspraak maken op de internettherapie, mits gebleken is dat die vorm van zorg geschikt is. Selectie vindt plaats door een test. Slachtoffers moeten een online vragenlijst invullen die door professionals is samengesteld en wordt beoordeeld. Uit de test blijkt of de behandeling via het internet effectief is voor de patiënt.

Het hulpprogramma, Interapy geheten, is in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en werkt nauw samen met GGZ-instellingen. Cliënten volgen de therapie op een zelfgekozen moment en plaats. "Of je in Thailand of vanuit Groningen inlogt, dat maakt niets uit", aldus een woordvoerder van Icare.

Angst dat Icare wordt bestookt door mensen die voorwenden dat ze slachtoffer zijn van de zeebeving, heeft de organisatie niet. "Zij zullen zo door de mand vallen", verzekert de woordvoerder.