VodafoneZiggo moet zijn vaste netwerk voor internet-, televisie- en telefoondiensten openstellen voor concurrerende aanbieders zonder eigen netwerk. Het telecombedrijf noemt de verplichting "teleurstellend" en stapt naar de rechter.

De provider moet andere providers per 1 oktober toegang geven tot zijn vaste netwerk, maakt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vrijdag bekend.

VodafoneZiggo heeft samen met KPN, dat zijn netwerk al beschikbaar moest stellen, een dominante positie op de markt. De ACM wil voorkomen dat de twee bedrijven hun machtspositie misbruiken en vindt het daarom "eerlijk" om beide providers hun netwerk open te laten stellen.

De stap moet de concurrentie tussen aanbieders vergroten. Dat moet voor consumenten tot meer keuze en betere prijzen leiden. VodafoneZiggo noemt de markt nu al "zeer competitief". Volgens de provider wordt de "goed functionerende" Nederlandse markt door het besluit in gevaar gebracht.

KPN mag koper uitfaseren

Aanbieders zonder eigen netwerk kunnen er vanaf oktober voor kiezen om ook met VodafoneZiggo te onderhandelen over het gebruik van het netwerk. De ACM verwacht dat de eerste alternatieve aanbieders op zijn vroegst in 2019 van het VodafoneZiggo-netwerk gebruik kunnen maken.

Onder de nieuwe regels mag KPN het gebruik van koper uitfaseren in gebieden waar het telecombedrijf glasvezel aanbiedt. Het bedrijf moet er dan wel voor zorgen dat andere aanbieders die van de koperinfrastructuur gebruikmaken hun diensten kunnen blijven aanbieden.