DEN HAAG - Telecombedrijf KPN gaat zijn branchegenoot Telfort overnemen. Partijen hebben hierover in principe overeenstemming bereikt. De overnamesom bedraagt 980 miljoen euro in contanten. Dat heeft KPN dinsdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De overnamesom kan met maximaal 140 miljoen euro oplopen. Dat is afhankelijk van toekomstige prestaties van Telfort. KPN neemt ook de zogenoemde fiscaal compensabele verliezen over die Telfort in het verleden leed. Hierdoor komt KPN in aanmerking voor een belastingvoordeel van 180 miljoen euro.

Marktleider

Telfort heeft 2,4 miljoen klanten. Daarmee is de onderneming de nummer drie op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie. KPN is marktleider in Nederland in vaste- en mobiele telefonie en in Duitsland en België de op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie. In totaal heeft KPN 17,7 miljoen mobiele telefonieklanten, van wie 6,3 miljoen in Nederland.

Telfort blijft na de overname als merknaam bestaan. Telfort heeft een sterke positie in goedkope mobiele telefoonabonnementen, in tegenstelling tot KPN dat met de merknamen 'KPN' en 'Hi' in het hogere segment opereert.

De ondernemingsraad van KPN heeft al positief geadviseerd over de overname. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Geeft de NMa toestemming dan volgt het ministerie van Economische Zaken het oordeel van de telecomwaakhond, wat betekent dat de nieuwe combinatie twee UMTS-licenties mag hebben. KPN en Telfort kregen vijf jaar geleden bij een veiling elk een UMTS-frequentie (voor onder andere snel mobiel internetten) toegewezen.

Aanzienlijke besparingen

KPN verwacht dat de overname voor beide bedrijven op de middellange termijn leidt tot "aanzienlijke besparingen" op het gebied van marketing algemene bedrijfskosten en netwerkkosten. Beide mobiele netwerken worden in elkaar geschoven. Volgens een woordvoerder van KPN "is het nog veel te vroeg om iets te zeggen over mogelijk banenverlies als gevolg van de overname".

Topman A. Scheepbouwer van KPN laat in verklaring weten dat het telecomconcern door de overname van Telfort versneld zijn eerder afgegeven doel bereikt om meer dan 40 procent van de omzet van de mobiele telefoniemarkt in Nederland binnen te halen. Met Telfort in de gelederen komt dit omzetaandeel op circa 44 procent, verduidelijkte een woordvoerder in een toelichting. De concurrenten Vodafone, T-Mobile en Orange zijn samen goed voor een omzetaandeel van 55 procent.

Telfort werd in april 2003 door het Britse mmO2 voor 25 miljoen euro verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Greenfield Capital Partners. Vorig najaar verkocht Greenfield een belang van 52 procent aan investeerder Marcel Boekhoorn. Zowel Greenfield als Boekhoorn doet zijn belang volledig over aan KPN.

Toen Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark in Rhenen en geldschieter van de Nijmeegse voetbalclub NEC, zijn belang verwierf werd de totale waarde van Telfort geschat op 350 miljoen euro. Dat zou betekenen dat de investeerder, die eerder veel geld verdiende met de verkoop van bakkerijketen Bakker Bart, 182 miljoen euro betaalde voor zijn belang van 52 procent. Met de verkoop van zijn belang aan KPN zou hij een boekwinst maken van ruwweg 330 miljoen euro.

KPN draaide vorig jaar een totale omzet van 11,7 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 1,5 miljard euro. Bij het telecombedrijf werken ruim 30.000 mensen.

Telfort realiseerde in het gebroken boekjaar 2004/2005 een omzet van 509 miljoen euro en een nettowinst (exclusief eenmalige posten) van 46 miljoen euro. Telfort heeft 613 werknemers. Op de beurs in Amsterdam noteerde het aandeel KPN in de ochtendhandel 24 cent ofwel 3,7 procent hoger op 6,70 euro.