WASHINGTON - Internetprogramma's die gebruikers in staat stellen om door auteursrechten beschermde bestanden zoals muziek en films uit te wisselen, kunnen worden aangeklaagd wegens inbreuk op die rechten. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag unaniem beslist.

De rechters wezen daarmee een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank van de hand. Deze rechtbank oordeelde dat internetdiensten, zoals Grokster en Morpheus, niet aansprakelijk zijn voor wat hun gebruikers doen, omdat de diensten ook voor legale doeleinden gebruikt kunnen worden.

"Wij zijn van mening dat degene die een dienst verspreidt met een illegale intentie aansprakelijk is voor juridische stappen door derden", aldus rechter David Soulter. Volgens cijfers van de muziekindustrie is 90 procent van de uitgewisselde muziek- en filmbestanden op het internet illegaal gedownload.

In 1984 oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof in een vergelijkbare zaak anders. Toen vond het hof dat het technologiebedrijf Sony niet kon worden aangeklaagd wegens het maken van illegale kopieën door gebruikers van Sony-videorecorders.