Een Amerikaanse man die de film Deadpool op Facebook plaatste, kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van een half jaar.

Dat eist de aanklager aan het begin van de rechtszaak tegen de man, schrijft Torrent Freak.

De verdachte downloadde een week na de première in 2016 een illegaal kopie van de film Deadpool. Deze zette hij vervolgens op zijn Facebook-account.

De Facebook-video ging viral en werd ruim zes miljoen keer bekeken. In juni 2017 werd de uploader gearresteerd voor het verspreiden van auteursrechtelijk materiaal. Hij staat nu in de rechtbank tegenover het Amerikaans Openbaar Ministerie (OM).

In mei dit jaar bereikte de man al een overeenkomst met het OM. Hij bekende toen schuld in ruil voor strafvermindering. Daarom wordt nu een celstraf van zes maanden geëist. Daarnaast zou de man een onderzoek van 100 dollar (omgerekend 85 euro) moeten betalen.

'Ik ga beroemd worden'

De aanklagers wijzen in de zaak op Facebook-reacties die onder de video werden geplaatst. Daarin gaven gebruikers aan dat het delen van de film illegaal is, waarop de man lacherig reageerde: "Ik heb de ultieme manier gevonden om niet de cel in te gaan. In plaats daarvan ga ik beroemd worden."

De man maakte later ook een Facebook-groep genaamd Bootleg Movies. Hij beloofde daarin andere illegaal gedownloade films te delen.

Eerder bleek dat Deadpool de meest illegaal gedownloade film van 2016 was.