De rechtszaak tegen twee verdachten die tussen 2007 en 2013 ruim 50 miljoen euro zouden hebben witgewassen met het beheren van goksites, is maandag van start gegaan.

De verdachten Stijn F. en Michel G. zouden in totaal zo'n 105 miljoen euro omzet hebben gemaakt met hun zeven gok- en pokerwebsites. Dat deden ze vanuit onder meer Costa Rica.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) opereerden de mannen jarenlang in strijd met de Kansspelwet. De verdachten zeiden tegen de rechtbank dat ze afgingen op adviseurs en juristen.

Stijn F. stelt dat de sites voldeden aan de drie criteria die door de Kansspelautoriteit waren opgesteld. Zo moesten de sites in het Engels zijn, mochten ze niet op .nl eindigen en het bedrijf mocht niet in Nederland adverteren. "Dat werd door de branche als gedoogbrief gezien."

F. noemde de regels "onduidelijk". "Er was oude wetgeving en er werd niet gehandhaafd." Het OM stelt dat het helder was dat het aanbieden van kansspelen in Nederland niet mocht.

'Winstkansen werden gemanipuleerd'

De aanklager zei dat ze bovendien valsspeelden. Zo zouden prijzen niet altijd zijn uitgekeerd en werden winstkansen gemanipuleerd. "De meeste bedrijven die zich op Nederland richtten, vestigden zich in Engeland of op Malta. Maar met de manier waarop verdachten handelden, hadden ze ook daar geen licentie gekregen."

F. had destijds een geschat vermogen van 11 miljoen euro en stond hoog in een door zakenblad Quote opgestelde lijst met jonge miljonairs. Na de grote politie-inval in november 2013 gingen de goksites op zwart.

Naast de eigenaren en exploitanten van de sites staan ook een advocate, een belastingadviseur en een ex-directeur van het financieel bedrijf terecht.

Het OM ziet de advocate als een consigliere, raadgever van een maffiabaas. In totaal staan achttien personen terecht en dertien bedrijven. Naar verwachting is de uitspraak op 20 december.