Justitie in Zwitserland wil twee Russen vervolgen voor de cyberaanval op wereldantidopingbureau WADA, dat met zijn Europese kantoor is gevestigd in Lausanne.

Het antidopingbureau meldde in 2016 dat kwaadwillenden toegang hebben gekregen tot een database met gegevens van atleten, waaronder medische gegevens, voor de Olympische Spelen van dat jaar in Rio de Janeiro.

Volgens het antidopingbureau zit de Russische hackersgroep die bekendstaat als Fancy Bear achter de aanval. Deze groep wordt in verband gebracht met de Russische inlichtingendienst GRU. De hackers zouden een gerichte e-mail hebben gestuurd naar mensen met toegang tot de database, met als doel om wachtwoorden te achterhalen.

Vrijdag bevestigde het openbaar ministerie van Zwitserland in een interview met NRC dat de twee Russische spionnen die eerder dit jaar in Den Haag zijn opgepakt, ook achter de aanval op het WADA zitten.

De spionnen zouden op weg zijn geweest naar het Zwitserse laberatorium dat onderzoek doet naar gifgasaanvallen in Syrië en de moordpoging op de Russische dubbelspion Sergei Skripal.