AMSTERDAM - Internetaanbieder Lycos moet de identiteitsgegevens van een klant verschaffen aan een particulier persoon. Dat is althans het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad in een zaak van de provider tegen een Tilburgse postzegelhandelaar. Een klant van Lycos exploiteerde een internetpagina waarop hij de Tilburger anoniem aan de schandpaal nagelde.

Lycos weigerde de persoonsgegevens om privacyredenen af te staan en wil daarom graag een principiële uitspraak van het hoogste rechtscollege.

Advocaat C. Wenckebach van Lycos noemt het advies van "doorslaggevend" belang voor het kort geding van auteursrechtenorganisatie Brein tegen vijf internetaanbieders om de naam- en adresgegevens van veelaanbieders van illegale muziek. De stichting Brein heeft om die reden op eigen initiatief ook het juridisch advies aan de postzegelhandelaar betaald.

Anonimiteit

In zijn overweging stelt de advocaat-generaal dat gegarandeerde anonimiteit tot onwenselijke gevolgen in het digitale verkeer kan leiden. "Wat onaanvaardbaar is, hoort niet te worden aanvaard", luidt zijn conclusie.

Als een aangeboden boodschap onmiskenbaar onrechtmatig is en de anonieme afzender niet op andere wijze is te traceren, moet de internetaanbieder de persoonsgegevens leveren. De provider heeft als enige die unieke mogelijkheid, is de argumentatie.

Eerder bevolen de rechtbank en het gerechtshof Lycos ook tot afgifte van de informatie. De internetaanbieder reageert desondanks teleurgesteld: "Als de Hoge Raad dit advies volgt, komt de privacy van alle internetgebruikers in het gedrang", aldus directeur Vroenhoven.

Tijdens de behandeling van het geding tussen Brein en de vijf consumentenproviders bagatelliseerde hun advocaat C. Alberdingk Thijm het belang van de zaak van Lycos. Volgens hem bestaat er een fundamenteel verschil tussen het bieden van webruimte en het verschaffen van internettoegang aan verdachten.

Hoopvol

De stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) is hoopvol gestemd door het advies, liet directeur T. Kuik weten. "Wij hebben belang bij die gegevens en dat is het enige dat telt."

De Hoge Raad doet naar verwachting op 25 november uitspraak. De rechtbank in Utrecht moet voor 14 juli een oordeel uitbrengen in het kort geding tegen Planet Internet, Chello, @Home, Wanadoo en Tiscali.