De Europese Commissie wil politieke partijen die data van stemgerechtigden misbruiken om de uitkomst van verkiezingen te beïnvloeden gaan beboeten.

Politieke partijen kunnen een boete van 5 procent van hun jaarlijkse budget krijgen, gaat Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, woensdag bekendmaken.

Het voorstel volgt op het privacyschandaal met Cambridge Analytica. In maart werd bekend dat dit bedrijf de persoonlijke gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers, onder wie 2,7 miljoen Europeanen, in handen heeft gekregen.

Cambridge Analytica gebruikte een tactiek waarbij het bedrijf psychologische profielen van burgers opstelde, om hen vervolgens met gerichte reclames van politieke standpunten te overtuigen. Het Britse databedrijf werkte voor de Trump-campagne van 2016.

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door het Europese Parlement en de Europese lidstaten.

Meer transparantie rond politieke advertenties

Daarnaast wil de Europese Commissie dat lidstaten strengere regels maken om de transparantie van online politieke advertenties te bevorderen. Met de maatregelen wil Europa het risico op manipulatie van verkiezingen beperken.

Ook gaat Europa naar verwachting meer bekendmaken over de plannen om internetbedrijven als Google, Twitter en Facebook te beboeten als zij extremistische berichten niet binnen één uur verwijderen.