DEN HAAG - De ANWB informeert zijn leden vanaf woensdag per sms over natuurrampen, extreme files en landelijke stakingen in het vakantieland of op de route daarheen. De 3,5 miljoen leden kunnen zich via de website www.anwb.nl aanmelden voor de sms-dienst.

Volgens een woordvoerder van de ANWB is de nieuwe dienst een aanvulling op de al bestaande alarmcentrale. "Wie zich bij ons aanmeldt, krijgt een sms'je bij calamiteiten als bosbranden en overstromingen en bij files met een lengte van meer dan 50 kilometer." Per sms-bericht brengt de ANWB 25 eurocent in rekening.

Klanten krijgen alleen info over de landen die ze hebben aangevinkt. De meeste West-Europese vakantielanden worden afgedekt door het systeem. In die landen kunnen ook nog regio's worden geselecteerd. De kosten van de waarschuwingsberichten blijven zo binnen de perken.

Het sms-alarm is nadrukkelijk alleen bedoeld om vakantiegangers snel te waarschuwen voor een calamiteit of grote overlast. De ANWB verzorgt geen vervolgberichtgeving. "Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarna kunnen mensen zich via de media nader informeren", aldus een woordvoerder van de bond.

De dienst is deze week geïntroduceerd omdat de scholen binnenkort de deuren sluiten in verband met de zomervakantie. Het gaat om een proef die na de zomer wordt geevalueerd.