DARPA, de tak van het Amerikaanse ministerie van Defensie die zich bezighoudt met innovatie van militaire technologie, gaat 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) investeren in kunstmatige intelligentie.

Het geld gaat naar tientallen projecten die onderzoek doen naar hoe computers zich aanpassen aan hun omgeving, maakte DARPA-directeur Steven Walker vrijdag bekend, meldt The Washington Post.

Kunstmatige intelligentie is een overkoepelende term voor technologie die onder meer in staat is om patronen te herkennen en aan de hand daarvan zelfstandig te 'leren'. De technologie kan onder meer toegepast worden in robotisering.

Walker zegt dat DARPA vooral wil onderzoeken hoe het machines menselijke vaardigheden, zoals communicatie en verbanden leggen, kan aanleren.

Spanning tussen Defensie en Silicon Valley

De aankondiging van de investering komt op een moment dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op gespannen voet staat met techbedrijven uit Silicon Valley.

Afgelopen zomer werd bekend dat Google een omstreden samenwerking met het Pentagon gaat stopzetten, nadat medewerkers van het techbedrijf ontevreden waren over het project. Google levert software waarmee het Amerikaanse ministerie van Defensie automatisch dronebeelden kan analyseren.

De beslissing van Google om kunstmatige intelligentie aan het ministerie te leveren om dronebeelden te analyseren, zorgde voor verontwaardiging onder werknemers en academici.