Rusland heeft volgens de Franse minister van Defensie, Florence Parly, geprobeerd om met een militaire satelliet gegevens van Frankrijk te onderscheppen.

De Russische satelliet zou volgens Parly op 36.000 kilometer hoogte een Frans-Italiaanse satelliet om de aarde benaderd hebben, meldt Bloomberg. Volgens haar probeerde Rusland op die manier te spioneren.

De vermeende spionagepoging is volgens de Franse minister van Defensie een teken van een nieuwe, militaire ruimtewedloop. Volgens Parly is het noodzakelijk dat Europese landen daarin gaan samenwerken.

"We weten zeker dat andere grote ruimtemachten intrigerende objecten in een baan om de aarde brengen en mogelijk offensieve capaciteiten testen die weinig twijfel laten over hun agressieve motieven", zei Parly. Zij verwees daarbij niet alleen naar Rusland, maar ook naar China en de Verenigde Staten.

Volgens Bloomberg schatten deskundigen dat ongeveer 1.700 actieve satellieten het doelwit kunnen zijn van een potentiële strijd in de ruimte, waarbij tegenstanders proberen om gevoelige communicatie te onderscheppen.

Satellieten spelen bovendien een cruciale rol op andere gebieden van oorlogsvoering, onder meer door de levering van het gps-systeem, inzichten in het weer en geografische verkenning.