DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt de vijf grote mobiele belbedrijven in Nederland van kartelvorming. Volgens de kartelwaakhond hebben zij gelijktijdig de vergoedingen aan dealers voor het afsluiten van mobiele abonnementen verlaagd waardoor de consument duurder uit is bij de aanschaf van een mobiele telefoon in combinatie met een abonnement.

Boete tot 10 procent omzet

Het gaat om KPN Mobile, Vodafone, Dutchtone, Ben en O2. Het vijftal krijgt van de NMa de mogelijkheid om inhoudelijk te reageren op een rapport dat over dit onderwerp is verschenen. De boete voor dit vergrijp kan volgens een woordvoerster van de NMa oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet.

Afspraken tussen ondernemers die de concurrentie beperken, zijn op basis van de Mededingingswet verboden. Door de afspraak die de operators gezamenlijk hebben gemaakt, is volgens de NMa sinds augustus of september 2001 de prijsconcurrentie afgenomen.

Vergoedingen voor verkopers

Verkopers van telefoons en abonnementen ontvangen aansluitvergoedingen van de operators, als een consument een mobiel telefoonabonnement afsluit. Deze vergoedingen gebruikt de dealer om de mobiele telefoon, die in combinatie met het abonnement wordt verkocht, goedkoper aan te kunnen bieden.

Recentelijk heeft al één keten van telefoonwinkels het bijltje erbij neergegooid. In mei van dit jaar sloot de Vendex-keten de meeste van de 45 winkels omdat de opbrengsten tegenvielen.

Eerst conclusies bestuderen

KPN Mobile, marktleider in Nederland, zegt in een reactie "zich wel bewust te zijn van de geldende regels op het terrein van de mededinging". Het onderzoek van de NMa is voor het bedrijf aanleiding geweest "de geldende regels en procedures intern nog eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen", zo laat het bedrijf verder weten. KPN Mobile wil de voorlopige conclusies van de kartelwaakhond eerst bestuderen alvorens er inhoudelijk op te reageren.

Vodafone Libertel zegt niet meer dan dat het tijd nodig heeft het rapport te bestuderen voordat het in staat is een reactie te geven.