Joseph Chancellor, een onderzoeker die betrokken was bij het privacyschandaal rond Cambridge Analytica, werkt niet langer voor Facebook.

Details over het vertrek van Chancellor zijn niet bekend, maar een woordvoerder van Facebook bevestigt tegen Fast Company dat de onderzoeker niet meer voor het bedrijf werkt.

In 2014 richtte Chancellor samen met onderzoeker Aleksandr Kogan het bedrijf Global Science Research (GSR) op. Dit bedrijf overhandigde data van Amerikaanse burgers aan Cambridge Analytica. In mei werd al bekend dat Chancellor door Facebook op non-actief was gesteld.

Facebook wilde tegenover Fast Company niet ingaan op het vertrek van de onderzoeker. Ook wilde het bedrijf niets zeggen over het resultaat van intern onderzoek naar de werkzaamheden van Chancellor.

Sociale beïnvloeding door Cambridge Analytica

Facebook nam Chancellor in 2015 in dienst. Volgens Kogan heeft de onderzoeker zijn werkzaamheden voor het door het duo opgerichte bedrijf GSR tijdens zijn sollicitatie bij Facebook kenbaar gemaakt.

Waar Chancellor bij Facebook precies onderzoek naar deed, is niet bekend. Een, inmiddels verwijderde, pagina op de website van Facebook vermeldde dat hij zich bezighield met onderzoek naar geluk, emoties en sociale beïnvloeding.

Cambridge Analytica gebruikte een tactiek waarbij het bedrijf psychologische profielen van burgers opstelde, om hen vervolgens met gerichte reclames van politieke standpunten te overtuigen.