De Verenigde Staten hebben een Noord-Koreaanse hacker aangeklaagd voor de aanval met de gijzelsoftware WannaCry in 2017, aanvallen op de centrale bank van Bangladesh in 2016 en de hack op Sony in 2014.

Dezelfde hacker is verantwoordelijk voor beide misdrijven, zegt een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen persbureau Reuters.

Het gaat volgens The Washington Post om Noord-Koreaanse hacker die werkt voor de Noord-Koreaanse militaire inlichtingendienst RGB. De man zou onderdeel zijn van de hackersgroep die bekendstaat onder de naam Lazarus Group.

Private beveiligingsonderzoekers concludeerden in mei 2017 al dat de Lazarus Group achter WannaCry zit. De gijzelsoftware legde vorig jaar wereldwijd systemen vast door computers te vergrendelen en losgeld te eisen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt geen contact te hebben gehad met Noord-Korea over de uitlevering van de verdachte.

Hack op filmstudio Sony

In 2014 werd filmstudio Sony getroffen door een hack, waardoor e-mails, gegevens van medewerkers en salaris- en contractinformatie van bekende acteurs op straat kwamen te liggen. Amerikaanse autoriteiten wezen toen al naar Noord-Korea.

Sony werkte destijds aan The Interview, een satirische film over een plan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. Noord-Korea noemde de film "provocerende waanzin" en een "oorlogsdaad".

Centrale bank Bangladesh

Het Amerikaanse ministerie van Financiën maakte donderdagavond bekend dat de Noord-Koreaan ook verdacht wordt van aanvallen op de centrale bank van Bangladesh in 2016.

Volgens private beveiligingsonderzoekers en autoriteiten probeerde de Lazarus Group één miljard dollar (860 miljoen euro) buit te maken. De hackers slaagden erin om 100 miljoen dollar te stelen, waarvan een deel is teruggevorderd.

De verdachte is aangeklaagd voor een samenzwering omtrent computerfraude en -misbruik, waar hij vijf jaar gevangenisstraf voor kan krijgen. Voor een andere aanklacht van transactiefraude kan hij maximaal twintig jaar de cel in.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet nog onderzoek naar meer activiteiten die aan de verdachte of de Lazarus Group gelinkt kunnen worden.