Een groeiend aantal Amerikanen kiest ervoor om met het gebruik van het sociale netwerk Facebook te stoppen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Pew Research Center waarvoor Facebook-gebruikers tussen eind mei en midden juni ondervraagd werden.

Vier op de tien respondenten zeiden een 'Facebook-pauze' ingelast te hebben. Die afwezigheid op het sociale medium duurde bij deze mensen "meerdere weken of langer".

Een kwart van de Amerikanen zegt zelfs de Facebook-app verwijderd te hebben. Van de gebruikers tussen de 18 en 29 jaar, heeft zelfs 44 procent de app van de telefoon gewist.

In totaal heeft 54 procent van de ondervraagde gebruikers ervoor gekozen om de privacyinstellingen op Facebook te wijzigen.

Datamisbruik door Facebook

De vragen werden gesteld vlak nadat Facebook-topman Mark Zuckerberg door het Amerikaanse congres werd verhoord in verband met datamisbruik. Het databedrijf Cambridge Analytica had Facebook-informatie ingezet om psychologische profielen voor gerichte politieke reclame te maken.

In Nederland deed komiek Arjen Lubach in april een oproep om massaal met Facebook te stoppen. Daar gaven in totaal tienduizend Nederlanders gehoor aan.