Het verhoor van directeuren van Twitter en Facebook door de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat was vooral constructief. Google, dat niet aanwezig was, kreeg met enkele opmerkingen de stevigste kritiek om de oren.

Jack Dorsey (algemeen directeur Twitter) en Sheryl Sandberg (operationeel directeur Facebook) getuigden woensdag voor de senaatscommissie over de buitenlandse inmenging in het Amerikaanse verkiezingsproces.

Ook Google-oprichter Larry Page was voor het verhoor uitgenodigd, al kwam hij niet opdagen. Zowel de Republikeinse voorzitter van de commissie, Richard Burr, als de Democratische vicevoorzitter Mark Warner zeiden "teleurgesteld" te zijn in deze beslissing.

De directeuren van Twitter en Facebook legden verantwoording af door vragen van de inlichtingencommissie, die onderzoek doet naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, te beantwoorden. Facebook-topvrouw Sandberg deed dat vooral op zelfverzekerde wijze. Twitter-directeur Dorsey beantwoordde de vragen vooral op een nederige toon.

Beide socialemediabedrijven kwamen redelijk ongeschonden uit het verhoor. Sandberg en Dorsey erkenden tekort te zijn geschoten in het herkennen van buitenlandse inmenging. Ook benadrukten zij met de Amerikaanse overheid, de industrie en elkaar samen te willen werken om buitenlandse inmenging aan te pakken. Daarmee was het verhoor vooral constructief.

Zowel Facebook als Twitter hebben eerder al maatregelen voor meer transparante rond politieke advertenties aangekondigd. In de Verenigde Staten willen de sociale media adverteerders goedkeuren voordat zij politieke reclame of advertenties over maatschappelijke onderwerpen mogen plaatsen.

Commissievoorzitter Burr sloot de bijna drie uur durende hoorzitting met de opmerking dat er geen "duidelijke en makkelijke weg voorwaarts" is. Hij vroeg Dorsey en Sandberg om het vooral te laten weten als bepaalde wet- of regelgeving de bedrijven belemmert om buitenlandse inmenging tegen te gaan.

Tweede verhoor Jack Dorsey

Twitter-directeur Dorsey schuift later woensdag ook aan bij een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daar wordt hij verhoord over Twitters beleid omtrent de vermeende ongelijke behandeling van conservatieve gebruikers.

Republikeinen betichten Twitter ervan conservatieve berichten en gebruikers minder zichtbaar te maken dan progressieve berichten en gebruikers. In een dinsdag openbaar gemaakte geschreven verklaring wuifde Dorsey die kritiek weg.