Onderzoekers die zich voordeden als Russische trollen hebben in juni advertenties op Google gekocht, waarmee zij met vergelijkbare boodschappen Amerikaanse internetgebruikers konden bereiken.

Dat blijkt uit een rapport van actiegroep Campaign for Accountability (CfA), die gefinancieerd wordt door Google-concurrenten.

De onderzoekers kochten de advertenties met informatie die gelinkt wordt aan de Internet Research Agency (IRA), de Russische 'trollenfabriek' die in verband wordt gebracht met het Kremlin. Ook betaalde de actiegroep met de Russische roebel voor de online reclame.

CfA gebruikte onder meer de naam, het adres en een belastingnummer om de Google-advertenties te kopen. Ook gebruikte de actiegroep websites en afbeeldingen die erg leken op eerder openbaar gemaakte Russische propagandabeelden.

De advertenties behaalden in totaal twintigduizend impressies voor een bedrag van ongeveer 40 dollar (omgerekend zo'n 34 euro). De reclames werden volgens het rapport onder meer verspreid op websites en YouTube-kanalen van Amerikaanse media.

Met het onderzoek wil CfA aantonen dat Google, ondanks maatregelen om politieke inmenging te stoppen, er niet in slaagt om de pogingen daadwerkelijk tegen te gaan.

Google uitgenodigd voor verhoor

Google-oprichter Larry Page is door een commissie van de Amerikaanse Senaat uitgenodigd om woensdag deel te nemen aan een verhoor over buitenlandse inmenging in het Amerikaanse verkiezingsproces.

Het is onduidelijk of Page, inmiddels directeur van Googles moederbedrijf Alphabet, daadwerkelijk aanschuift. Het bedrijf bood aan om topman Kent Walker te sturen, maar de senaatscommissie nam daar geen genoegen mee.

Desondanks publiceerde het bedrijf namens Walker een geschreven verklaring waarin het uiteenzet welke maatregelen Google heeft genomen om buitenlandse inmenging tegen te gaan.

Sheryl Sandberg, operationeel directeur bij Facebook, en Jack Dorsey, directeur van Twitter, hebben aangegeven woensdag wel aanwezig te zijn.

De Verenigde Staten klaagden de 'trollenfabriek' IRA in februari officieel aan voor het verspreiden van politieke boodschappen waarmee zij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het voordeel van Trump zouden willen hebben beïnvloeden.