Om identiteitsfraude tegen te gaan, wordt het burgerservicenummer (BSN) op termijn naar de achterkant van paspoorten en ID-kaarten verplaatst.

Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken in reactie op vragen van het CDA-kamerlid Harry van der Molen.

Op huidige Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten staat het BSN op de voorkant vermeld. Dat nummer is echter fraudegevoelig; in combinatie met een naam en bijvoorbeeld rekeningnummer kan identiteitsfraude gepleegd worden.

Overheidsinstanties lezen het BSN vaak geautomatiseerd uit, onder meer om fouten te voorkomen. De huidige processen zijn nog ingericht op het scannen van het BSN vanaf de voorkant van een identiteitsbewijs.

Veranderen mag, de vraag is hoe snel het kan

Knops bespreekt nu met instanties op welke termijn zij hun processen kunnen aanpassen op het uitlezen van een BSN vanaf de achterkant van een identiteitsbewijs. Als er meer duidelijk is, wordt de Tweede Kamer ingelicht.

Hoewel er verschillende nationale en internationale eisen voor het identiteitsbewijs zijn, stellen die regels nergens dat het BSN op de voorkant van het bewijs moet staan. Alleen de algemene gegevens van de kaarthouder moeten op de voorkant, op een manier die ook door machines uitgelezen kan worden.

Om identiteitsfraude met huidige kaarten en paspoorten te voorkomen, biedt de Nederlandse overheid de app KopieID. Daarmee kunnen Nederlanders een kopie van hun paspoort of identiteitskaart maken waarop het BSN niet leesbaar is, en met een watermerk met daarop de ontvanger.

BSN moet ook bij de Belastingdienst verdwijnen

Eerder dit jaar bleek dat de Belastingdienst het BSN van zelfstandig ondernemers niet meer als btw-nummer mogen toewijzen. Ondernemers zijn verplicht dat btw-nummer op facturen te melden, maar het verwerken van het BSN is in strijd met de Europese privacywet AVG die sinds 25 mei geldt.

De Belastingdienst moet van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens per 1 januari 2019 stoppen met het gebruik van het BSN in btw-nummers. De staatssecretaris van Financiën heeft al gezegd dat die deadline niet gehaald kan worden.